To små danskdesignede plastdele er afgørende for en af verdens største producenter af redningsveste til professionelle. Danske virksomheder er eksperter i innovation. De kompetencer skal udnyttes endnu mere, mener ekspert.
To plastkomponenter på 13,3 gram. De kan modstå en trækstyrke på op til 170 kilo og kan sættes sammen. Simpelt og alligevel komplekst. Elementerne er specialudviklet, og i dag sidder de på over 30.000 redningsveste i store dele af verden.
Redningsudstyrsproducenten Viking producerer redningsveste til professionelle indenfor blandt andet beredskabs-, shipping- og fiskeribranchen. Alle vestens elementer skal kunne modstå voldsomt vejr inklusive de små plastkomponenter, der holder vestene sammen. Vestene skal dog også nemt kunne skilles ad, og det skabte et dilemma for Viking.
Redningsvesten består af en oppustelige blære og et overtræk. For at blæren kan udskiftes, hvis den er defekt, skal den kunne skilles fra overtrækket. Det er ikke så simpelt, som det lyder. Hvis man støbte én komponent, der holdt vesten sammen, kunne man nemmere opnå den nødvendige styrke, men så ville vestens to dele ikke kunne skilles ad, siger Michael Folmer Kristensen, Project Manager hos Viking.
Resultatet blev i stedet to komponenter, der besidder en enorm styrke og modstandsdygtighed. Komponenterne monteres på vestenes to dele, og de kan nemt sættes sammen og skilles ad igen med en simpel drejemekanisme.
Plastproducenten Carmo A/S sprøjtestøber komponenter til medicoindustrien og andre brancher, der kræver ekstremt høj kvalitet. De har i samarbejde med Viking designet og udviklet de små plastkomponenter, som Carmo nu sprøjtestøber.
Vores kunder finder sjældent en standardkomponent på hylderne, så det at specialfremstille produkter er blevet en afgørende del af vores produktion. Vi brugte næsten tre år på at udvikle plastkomponenterne sammen med Viking. Det er en lang proces, men vi har nu et produkt, der lever op til konkrete sikkerhedskrav, og som løser Vikings udfordringer, siger Anders Johnsen, udviklings- og teknologidirektør hos Carmo.
Carmos samarbejde med Viking er et godt eksempel på, hvad danske industrivirksomheder kan indenfor innovation. Ifølge lektor i omstillingsparat produktion ved Aalborg Universitet, Ann-Louise Andersen, er det en generel tendens, man ser.
Fremtiden tilhører de virksomheder, der ikke bare standardiserer produkter, men fremstiller kundetilpassede løsninger. Det er kravet fra fremtidens samfund. Danske virksomheder er stærke til innovation, og de kompetencer skal de udnytte endnu mere.
Hvis danske virksomheder skal blive endnu bedre til innovation og samtidig være konkurrencedygtige på effektivitet, er den additive fremstillingsmetode 3D-print, en del af den fremtidige løsning for dansk industri, mener Ann-Louise Andersen:
Der er forskel på industrierne, men alle virksomheder er nødt til at være omstillingsparate. De skal kunne tilpasse deres produkter og udstyr. 3D-print er meget lovende indenfor industrien, da det er en fremstillingsmetode, hvor man hurtigt kan gå fra design af produkt til fremstilling. Dermed skabes der uanede muligheder for kundetilpasning af produkter.