Omkring 6 milliarder gange hver eneste dag høres der det lille beep, som tilkendegiver, at stregkoden er blevet læst.
Her i april er det 50 år siden, at stregkoden så dagens lys, og den har, ifølge BBC været en af de 50 ting, som har været med til at skabe den moderne økonomi.
– Stregkoden ændrede for altid måden, vi handler på. Alle stregkoder kan se ens ud, men kraften ligger indeni, siger Per Ahlmann Andersen.
Han er direktør i GS1 Denmark, som er den danske division af den neutrale, not-for-profit organisation, GS1, som på globalt plan administrerer og udvikler stregkoden og systemerne bag.
Stregkoden er dermed et godt eksempel på, hvilken styrke, der ligger i at have en global standard.
– Fordi stregkoden er skabt som en global standard, der via en simpel scanning forbinder et fysisk produkt til digital information, kan informationerne flyde problemfrit på tværs af forsyningskæder og brancher. Det er grundlæggende det samme system, der gør det muligt at spore og tilbagekalde en potentielt farlig fødevare, som det man benytter for at undgå, at der kommer forfalskede lægemidler ind i sundhedssektoren, forklarer Per Ahlmann Andersen.
Stregkoden er således historisk, men er også så småt ved at skulle på pension. Baggrunden er, at da den blev født, var det en omvæltning at have de mest nødvendige informationer, men det er ikke nok længere.
Og det er dens begrænsning. Den kan ikke rumme ret meget information. Den kan derimod dens afløser, 2D-stregkoderne (QR), som egentlig burde få et nyt navn. Hvor stregkode-navnet var oplagt, da koden var streger, er det et lidt misvisende navn til en 2D-kode, der netop ikke består af streger. Men navnet vil sikkert hænge ved.
Uanset navn er den oplagte fordel, at de kan indeholde langt mere data for både virksomheder, myndigheder, forbrugere og patienter, og tilbyder meget mere end blot links til websider.
– 2D-stregkoder kommer til at give et nyt niveau af gennemsigtighed, og kan i sidste ende hjælpe forbrugerne med at træffe de rigtige købsbeslutninger. Den nye generation af stregkoder kan hurtigt fortælle et produktets historie, hvor det kommer fra, hvordan det er transporteret, om det indeholder allergener, hvordan det kan genbruges og dets miljømæssige fodaftryk, fortæller Per Ahlmann Andersen.
Kilde: GS1 Denmark