Tårne af mælkekasser i børnehaver, opbevaring bag på Puch Maxien eller sorteringskasser på lageret. Arlas mælkekasser er vældig praktiske. Men netop derfor forsvinder tusindvis af dem også hvert eneste år. Derfor kalder Arla nu de ikoniske grønne og sorte mælkekasser hjem i en landsdækkende indsamling.
Faktisk skal Arla hvert år producere hele 250.000 nye mælkekasser for at erstatte de glemte, slidte eller forsvundne kasser. Det er både CO2-tungt og dyrt at producere nye kasser frem for at genbruge de mange brugbare mælkekasser, der findes rundt omkring i det danske land. Så nu kalder Arla kasserne hjem.
-Selvom der er noget nostalgisk og hyggeligt over at se en mælkekasse bag på en knallert, har vi brug for dem til at transportere mælk i. Mælkekasserne har en levetid på 20 år, så det er ærgerligt, hvis de står og samler støv et sted frem for at blive brugt til at transportere mælk og yoghurt, siger Henrik Lilballe Hansen, der landedirektør for Arla i Danmark.
Han har fuld tiltro til, at et stort antal kasser nok skal finde hjem til Arla igen.
-Vores mælkekasseindsamlinger nyder altid stor opbakning fra danskerne, og det håber vi gentager sig i år, så vi kan få så mange mælkekasser retur som muligt. Og som tak for hver returnerede mælkekasse vil vi igen i år donere fem kroner til Arla Fondens arbejde for sunde og bæredygtige madvaner til børn og unge.
Kasser i baglokalet
Det kan hurtigt hobe sig op i baglokalet, når landets restauranter og caféer hvert år får leveret millioner af liter mælk, fløde og andre mejeriprodukter i mælkekasser fra Arla. Derfor har Arla gjort det let for virksomhederne at komme af med de tomme mælkekasser igen.
-Vi ved, at de danske restauranter og caféer har masser at se til, og at indlevering af mælkekasser nok ikke er øverst på huskelisten. Men heldigvis er der en nem og hurtig løsning, da de tomme mælkekasser altid kan sendes retur med chaufføren, som leverer mælk og mejeriprodukter til storkøkkenerne. Alternativt har både virksomheder og private mulighed for at aflevere deres tomme mælkekasser på den nærmeste genbrugsstation eller hos supermarkeder over hele landet, hvorfra de kommer retur til Arla, siger Henrik Lilballe Hansen.
Arlas indsamling af mælkekasser vil køre i hele 2024.
Et godt formål
• Arla donerer fem kroner per indsamlet mælkekasse til Arla Fondens arbejde med at inspirere og uddanne børn og unge i sunde og bæredygtige madvaner.
• Arla Fonden blev etableret i 2012 af Arla Foods, som hvert år donerer 10 millioner kroner til fondens arbejde, som lader børn og unge fordybe sig i mad, råvarer, måltider og bæredygtighed.
• Fonden arrangerer fx ”madlejre”, hvor 6.-8. klasser kan komme på madlejrskole, og ”madværksteder” ude på skolerne.