Brugen af fossile brændstoffer bidrager væsentligt til stigende kuldioxidniveauer (CO2) i jordens atmosfære – en af de gasser, der forårsager drivhuseffekten og de resulterende klimaforandringer. Kulstofopsamlingsteknologi har til formål at bidrage til at dæmpe den yderligere stigning i kuldioxid og afbøde den globale opvarmning.
Vakuumteknologi spiller en vigtig rolle i kulstofopsamling, fordi den øger effektiviteten af opsamlingsprocesserne betydeligt. Der findes to former for kulstofopsamling.
Industrier med høje CO2 -udledninger, f.eks. kraftværker og stålværker, bruger teknologier til indfangning af kulstof til at reducere deres udledning af kuldioxid. En sådan proces er membranudskillelse, hvor vakuum og overtryk bruges til at skabe en trykgradient, der øger permeabiliteten af CO2 gennem en membran. Membranens udskillelse foregår i to faser for at maksimere renheden af det genvundne CO2.
Det er også muligt at filtrere tidligere udledt kuldioxid fra den atmosfæriske luft i en proces, der kaldes direkte luftfang (DAC). Inde i opsamlerne i et kulstofopsamlingssystem trækker ventilatorer luften ind. Dette strømmer gennem adsorptions-filtre, der udskiller kuldioxiden. Det er nødvendigt at sænke trykket for at frigive eller desorbere de opfangede CO2 -molekyler igen. Her anvendes vakuumpumper til at reducere trykket i adsorptionsfilteret og lade de opfangede CO2 -molekyler løsne sig fra filterets materiale (sorbent) og vende tilbage til gasform. Denne skiftende proces kaldes vakuumsvingadsorption .
Vakuumpumper fra Busch-koncernen anvendes til både industriel kulstofopsamling og direkte luftopsamling. COBRA Skruevakuumpumper fra Busch er det ideelle valg til industrielle applikationer, der kræver pålidelighed og et kontaminantfrit miljø. MINK klovakuumpumper tilbyder en pålidelig og effektiv løsning til opsamling af kulstof takket være deres tørre og Berøringsfri drift. Okta 8000 G vakuum-boostere fra Pfeiffer Vacuum er ideelle til anvendelser med høje differenstryk og kan betjenes uden forpumpe.
Opbevaring eller udnyttelse af kulstofopsamling
Der findes forskellige løsninger til brug af det udvundne kulstof. Det kan f.eks. blandes med vand og injiceres under jorden i sten, hvor det mineraliseres og dermed fjernes permanent fra atmosfæren.
En anden valgmulighed er genanvendelse af kuldioxid (CCU – carbon capture and utilization). CO2 kan f.eks. bruges som gødning i drivhuse, da det øger udbyttet af drivhusplanter. Drikkevareindustrien har brug for CO2 til kulsyreholdige drikkevarer. I brandslukkere lagres CO2 i flydende form og anvendes som slukningsmiddel. Den fortrænger ilten og dæmper flammerne. I den kemiske industri bruges CO2 til at fremstille organiske forbindelser.