Fra 2025 træder loven om producentansvar i kraft, hvilket gør virksomheder både økonomisk og praktisk ansvarlige for at indsamle, behandle, genanvende og genbruge den emballage, som de anvender til deres produkter.
Virksomheder skal op i en vis størrelse, før kravet er en realitet, men trods at man har økonomiske muskler kan det godt virke uoverskueligt. Det er heller ikke nødvendigvis særligt hensigtsmæssigt, at hver virksomhed opretter eget system.
Derfor har en af landets erfarne organisationer ud i kunsten at håndtere affald Elretur, skabt Emballageretur.
Elretur er Danmarks største kollektivordning for håndtering, genbrug og genanvendelse af udtjente el-artikler, og den viden skal kanaliseres over til emballageområdet.
– De nye regler for emballage minder om de regler, der allerede er gældende for producenter og importører af el-artikler. Vi har siden 2005 indsamlet, behandlet og forberedt udtjente el-artikler og batterier til genbrug, genanvendelse eller bortskaffelse for de over 950 virksomheder, som er medlemmer i vores non-profit-organisation. Vi har en dyb viden om den cirkulære økonomi, og vores mål er at gøre Danmark til foregangsland indenfor genanvendelse og genbrug. Et yderligere skridt i den retning er at håndtere og genanvende de kæmpestore mængder emballage, siger adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen.
Arbejdet med returemballage er omkostningstungt. Miljøstyrelsen vurderer således, at virksomhederne under ordningen for producentansvar for emballage får en regning på 2,3 mia. kr. årligt.
– Vi har etableret Emballageretur for at lette virksomhedernes byrder, hjælpe med papirarbejdet og fra 2025 tage ansvaret for, at emballagen bliver recirkuleret, genbrugt og genanvendt, så både virksomhederne, miljøet og alle os andre vinder ved ordningen, siger Morten Harboe-Jepsen.
Kilde: Emballageretur