
Fra juli 2024 er det et EU-krav, at låget skal sidde fast på en plastflaske efter åbning. Men hvordan bliver de nye typer låg taget imod. Det har Sidel spurgt en række forbrugere om, ligesom forbrugerne også skulle tage stilling til, hvad der har den største betydning for fort at få et grønnere miljø.
Og for at tage det sidste først, så mener 60 procent af de mere end 2.000 europæere, der var med i undersøgelsen, at deres egen adfærd har størst indvirkning på at få et grønnere miljø. 45 procent var enig i, at de fastsiddende låg ville have en positiv virkning, mens 26 procent mente, at det i realiteten ville reducere mængden af affald
Når det kom til låget, var produktsikkerhed og brugervenlighed i fokus. Man skal kunne se, om flasken har været åbnet, den skal kunne lukkes igen og holde tæt. Måske ikke så overraskende. I bunden lå faktisk, hvor let den var at genanvende, sammen med kriterier som udseende og børnesikkerhed.
Det kan være svært at forholde sig til et produkt, man ikke har i hænderne – eller ved munden – så Sidel havde også taget nogle eksempler med. Her var der ingen løsningm som alle var tilfredse med. Testpersonernes første indtryk af snap-on-lukninger var fx, at designet er ret kompliceret, men har til gengæld den fordel, at den kan åbnes med én hånd.
Skruelåg fastgjort til flasken siges at være ubehagelige for mund og næse, når man drikker, og lukninger på sportsflasker blev anset for at være vanskelige at åbne og gjorde det også vanskeligt at hælde drikken ud af flasken.
EU-direktivet om engangsplastik (SUP) siger klart, at skruelukningerne skal fastgøres til alle drikkevarebeholdere op til et volumen på tre liter, og at beholderne skal indeholde mindst 25 procent rPET, og at indsamlingsniveauet skal være 77 procent.