
For første gang i løbet af de seneste ti år er genanvendt PET blevet dyrere end nyfremstillet PET, lyder det fra analyseinstituttet S&P Global Platts. Ændringen i prisen har flere årsager, men to af de væsentligste er den stigende efterspørgsel på genanvendt PET og den faldende oliepris, der har gjort nyfremstillet plast billigere.
Den så at sige omvendte prisverden kan nu risikere at blive et tilbageslag for ønsket om ikke at anvende så meget nyproduceret plast. Vurderingen fra analyseinstituttet er, at mange mindre europæiske emballageproducenter vælger den billige, nye plast af rent økonomiske årsager. Det har ellers netop været den billigere genbrugsplast, der i mange tilfælde har drevet efterspørgslen, men den kan altså vende nu, lyder vurderingen.
Og det er ikke småpenge, der er tale om. Analytikere vurderer ifølge den britiske avis The Guardian, at det kan koste fabrikanter af den bæredygtige plast op imod 250 millioner dollars om året, fordi de er nødt til at give store rabatter for at holde markedsandelen.
Alligevel kan mange mindre emballageproducenter føle sig fristet til at skifte. Det samme gør sig til gengæld næppe gældende for de store aktører på markedet. Selv om det er dyrere at arbejde med genanvendt plast – det kræver blandt andet mere bearbejdning og nu også en højere pris, så er det også meget omkostningstungt at omstille hele maskinparken. Her vil der formentlig være bedre økonomi i at beholde den dyrere genanvendte plast frem for at gå efter en, formoder man, mere kortsigtet, prismæssig gevinst med den nye plast.
Kilde: TT.