Med en årlig udgift på flere hundrede tusinde kroner til træemballager er der virkelig besparelser at hente, hvis Grafisk Maskinfabrik kan realisere en målsætning om at anvende Heavy Duty bølgepap i stedet for træ
Hos Grafisk Maskinfabrik i Birkerød, der i mere end 40 år har bygget store konverteringslinjer til den grafiske industri, går det stærkt. Og ikke mindst siden 2008 har man oplevet kraftig vækst, fordi digitaltryk til stadighed bliver mere udbredt, og man var først på markedet med nye, innovative efterbehandlingsløsninger til denne trykmetode.
Samtidig går cirka 95 procent af produktionen til eksport, og det skærper naturligvis kravene til transportemballagen, når det følsomme udstyr skal transporteres langt og måske omlastes flere gange.
– Vi køber emballagetræ hjem for 400.-500.000 kroner pr. år, og dette har jeg en målsætning om at reducere markant ved at flytte hver en del af vores enheder over i papemballage, fastslår Thomas Falk-Sørensen, der er virksomhedens production planner.
Rulleløftere først med ny bølgepapemballage
Han har netop taget hul på den proces med en ny emballageløsning fra Farusa Emballage A/S.
– Vi er startet ud med vores rulleløftere, der bruges til at løfte de store ruller med papir ind i trykmaskinerne, men som også kan anvendes til at løfte stansecylindre ud af samme, forklarer han, mens han kører et emballeret eksemplar frem, der er lige under to meter højt.
– Der er tale om en Fefco 0200 kasse med topflapper fremstillet af en 10 mm tolags Heavy Duty bølgepap kombineret med en speciallavet palle med et indtrukket dæk, som er tilpasset kassens paptykkelse, og som fastholder kassen i den rigtige facon, når den er rejst og sat ned over produkt og palle, fortæller distriktschef Christian Anderberg fra Farusa, der leverer hele løsningen.
Rulleløfterne kommer ind fra produktionen, fastgjort til pallen.
– Og herefter er det blevet en enmandsopgave at pakke den ind, forklarer Thomas Falk-Sørensen.
– Kassen lukkes i toppen på gulvet ved siden af pallen, hvorefter den løftes hen over udstyret; og det kan sagtens lade sig gøre, fordi den ikke vejer mere end 12 kilo, og fordi vi har meget højt til loftet.

Flere fordele – for både kunder og producent
Der er således flere fordele forbundet med den nye løsning; dels er det væsentligt hurtigere at emballere rulleløfteren, løsningen er bedre for arbejdsmiljøet, fordi pappet vejer så meget mindre end træ og dermed er lettere at løfte rundt på, og materialeprisen er væsentlig lavere.
– Vægten spiller også ind, når vi for eksempel benytter flytransport. Den nye emballage vejer maksimalt 25 procent af, hvad en træemballage gør, og det bidrager til en reduceret fragtomkostning, påpeger Thomas Falk-Sørensen.
– Men en af de største fordele er, at vores kunder har taget godt imod løsningen. De er glade for, at der kommer noget, som er nemt og lækkert. Dels er emballagen meget lettere at have med at gøre ved udpakning, dels står de ikke længere med de traditionelle træplader, som de skal have skaffet af vejen. Så bølgepapløsningen er helt sikkert et godt step på vejen til at gøre det nemmere for vores kunder, siger han.
– Derfor er det også vores klare målsætning at få konverteret flere af vores træemballageløsninger til bølgepap. Men det er en balancegang, blandt andet fordi vi har flere enheder, hvor tyngdepunktet ligger højt, og hvor det tungere træ er med til at sikre en stabil enhed. Det vanskeliggør processen, men det er et spørgsmål om at få udviklet de rigtige løsninger og om tilvænning både hos os og vores kunder, siger Thomas Falk-Sørensen, der allerede har næste potentielle enhed i tankerne.