
Pizzabakker har hidtil skulle sorteres som restaffald grundet risiko for madaffald i bakkerne. Men i Købehavn giver man los – nu skal bakkerne sorteres som pap.
Pizzabakker er fremstilet af papfibre i høj kvalitet, hvilket betyder at materialet snildt kan anvendes til andre formål, frem for bare at brænde dem af
I forsøget har kommunen været i dialog med behandlingsanlæggene, der modtager pappet, og her er det gået dobbelt godt. Dels viser det sig, at hovedstadens indbyggere generelt er gode til at sortere pizzabakker uden alt for mange madrester, og de bakker, som måtte have lidt tomatsovs eller olie på sig, sagtens kan håndteres af anlæggene.
På den baggrund har Miljøstyrelsen sagt god for, at man i Københavns Kommune sorterer pizzabakkerne som pap og på den måde genanvender materialerne i stedet for at brænde dem af.
– Vi er rigtig glade for, at vi nu også kan sortere tomme pizzabakker som pap i stedet for at sende dem til forbrænding som restaffald. Vores strategi i København er, at vi skal genanvende så meget affald som muligt og de nye retningslinjer for pizzabakker er et fornuftigt skridt i den udvikling. Vi er også helt med på, hvis det kan være forvirrende for københavnerne, at vi nu ændrer ordningen, men vi vil prøve at få så meget information som muligt ud til borgerne, så vi alle hurtigt lærer at sortere pizzabakker som pap,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester (EL), i Københavns Kommune.
Sidste år sorterede man 650 tons pizzabakker som restaffald. Hvis samme mængde bliver sorteret som pap, kan man fx producerer omring 1 mio. flyttekasser.
Kilde: Københavns Kommune