Danmark har de seneste mange år været blandt de allerbedste i Europa til at producere affald. Og det er skidt. Jo mere affald, jo mindre til genbrug og genanvendelse.
Nu skal vi væk fra den placering, og det er bl.a. her, at den længe ventede lov om udvidede producentansvar for emballage skal gøre sin gavn.
Loven, der har været nogle år undervejs, skifter rundt på udgifterne. Nu er det ikke længere forbrugerne, som skal betale for at komme af med emballage, der ikke kan genbruges eller genanvendes. Den byrde er langt over på de viksomheder, der i føste omgang står bag emballagen.
Idéen er egentligt ikke at tage en udgift fra borgerne og lægge den over på virksomhederne. Øgede udgifter for virksomheder har det med at finde tilbage til forbrugerne som højere priser. Hele øvelsen går ud på at få mindsket mængden af affald.
– Emballage fylder alt, alt for meget i vores affald, og de kæmpe mængder indpakning, vi bøvler med at pakke ud, sortere og genanvende, skal nedbringes. Men den opgave kan forbrugerne og husholdningerne ikke stå alene med. Virksomhederne må tage ansvar ved at skære ned på emballagen og gøre det lettere at genanvende. Og det er formålet med denne lov, som forventes at øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året, skriver miljøminister Magnus Heunicke som en kommentar til loven
Mens loven som sagt lægger udgifterne over på virksomhedernes, skønnes den at kunne medføre en reduktion i borgernes affaldsgebyr på ca. 500-600 kr. ekskl. moms pr. husholdning om året.
Danskerne skal fortsat sortere affald, som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald. Men herefter skal kommunerne overdrage affaldet til virksomhederne, som sørger for, at affaldet bliver genanvendt.
Kilde: Miljøministeriet