Brevene er slet ikke ved at dø ud, som man måske skulle tro. Og med den nye postlov, som fra 1. januar 2024 gav mulighed for omdeling af breve alle årets 365 dage, er det som om, brevet er kommet lidt på mode igen.
Ikke mindst blandt de unge ser man noget, som måske er en modreaktion overfor den digitale mætning – eller måske ligefrem overmætning.
En af de postaktører, som har taget den nye lov til sig, er dao. Mange vil kende virksomheden fra pakkeomdelingen, men her har de kaste sig over brevene. Og det har givet pote. Danskerne har hurtigt omfavnet muligheden, hvilket har ført til en fordobling i daos brevmængde i 2024.
– Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og for den moderne forbruger er en fleksibel og hurtig service helt essentiel for at kunne opretholde interessen i det fysiske brevmedie. Generelt set falder brevmængden i landet otte til ti procent hvert år, men der er stadig behov for, at breve når frem – både officielle forsendelser og personlige hilsner, siger Lars Balsby, der er salgsdirektør hos dao.
Ser man et øjeblik bort fra dem, som springer med på tendense i det hyggelige og meget personlige i modtage et håndskrevet brev, er der en ganske stor gruppe danskere for hvem breve er langt mere en hyggelig tendens – det er en nødvendighed.
Omkring 274.000 borgere er fritaget fra Digital Post, viser Digitaliseringsstyrelsens opgørelse for tredje kvartal af 2024. Det svarer rundt regnet til fem procent af befolkningen over 15 år. Samtidig oplyser Trafikstyrelsen, at brevmængden i Danmark nåede 170 millioner i 2022.
Trend- og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg fortæller:
– Mange ældre benytter naturligt ikke Digital Post, men det er værd at bemærke, at den analoge trend i høj grad køres frem af yngre generationer. Unge søger et modspil til den digitale overmætning, hvor handlinger som at sende et håndskrevet brev eller fordybe sig i et printmagasin bliver bevidst valg. Det handler om nærvær og fordybelse i en ellers hektisk og skærmdrevet hverdag , siger han.
Og skal man være sikker på, at modtageren har interesse for en forsendelse, slår brevet den så velkendte mail med flere længder.
En undersøgelse af virksomhedsforsendelser, udført af analyseorganisationen WARC og Royal Mail Marketreach i 2023, bekræfter en fortsat interesse for brevmediet. Over 80 procent af post i konvolutter bliver åbnet. Til sammenligning er den gennemsnitlige åbningsrate for e-mails på tværs af alle brancher kun 21 procent ifølge en rapport fra dataleverandøren Campaign Monitors.
– Jeg bliver ofte spurgt, om brevformen er ved at uddø. Det er ikke tilfældet. Selvom digitaliseringen reducerer brevmængden, er breve stadig relevante – for eksempel til dankort, sygesikringskort og bryllupsinvitationer. For blinde og svagtseende kan de være uundværlige, og vi leverer op mod 600.000 blindeforsendelser om året. Vi har ingen planer om at skrue ned for ambitionerne for vores brevservice de kommende år, understreger Lars Balsby.
Kilde: dao
Ny postlov har åbnet for brevlevering alle årets dage
For et år siden skabt en ny lov fri konkurrence på brevmarkedet, og danskerne har omfavnet muligheden for levering af alle årets dage. Ifølge ekspert driver brevtrenden af unge som en reaktion på digital overmætning.
Danskerne har fået nye muligheder for at sende breve efter en ny postlov, der trådte i kraft i januar 2024, har åbnet markedet for fri konkurrence mellem postaktører. dao har spillet en central rolle ved at indføre muligheden for at sende breve fra hjemmet eller pakkeshoppen, og modtage breve alle årets 365 dage – noget, der ikke tidligere var muligt. Det har danskerne hurtigt omfavnet, hvilket har ført til en fordobling i daos brevmængde i 2024.
– Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og for den moderne forbruger er en fleksibel og hurtig service helt essentiel for at kunne opretholde interessen i det fysiske brevmedie. Generelt set falder brevmængden i landet otte til ti procent hvert år, men der er stadig behov for, at breve når frem – både officielle forsendelser og personlige hilsner , siger Lars Balsby, der er salgsdirektør hos dao .
Hver 20. dansker er fritaget fra Digital Post
Omkring 273.700 borgere er fritaget fra Digital Post, viser Digitaliseringsstyrelsens opgørelse for tredje kvartal af 2024. Det svarer rundt regnet til fem procent af befolkningen over 15 år. Samtidig oplyser Trafikstyrelsen, at brevmængden i Danmark nåede 170 millioner i 2022. Trend- og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg fortæller:
– Mange ældre benytter naturligt ikke Digital Post, men det er værd at bemærke, at den analoge trend i høj grad kører frem af yngre generationer. Unge søger et modspil til den digitale overmætning, hvor handlinger som at sende et håndskrevet brev eller fordybe sig i et printmagasin bliver bevidst valg. Det handler om nærvær og fordybelse i en ellers hektisk og skærmdrevet hverdag , siger Mads Arlien-Søborg.
Lars Balsby tilføjer:
– Danske initiativtagere arbejder på at opretholde ikke mindst de unges interesse for det fysiske skriftmedie. Vi støtter for eksempel nogle arrangementer hos Det Kongelige Bibliotek, hvor flere hundrede år gamle breve fra berømtheder som HC Andersen dramatiseres og mindes.
Brevet er ikke ved at uddø
En undersøgelse af virksomhedsforsendelser, udført af analyseorganisationen WARC og Royal Mail Marketreach i 2023, bekræfter en fortsat interesse for brevmediet. Over 80 procent af post i konvolutter bliver åbnet. Til sammenligning er den gennemsnitlige åbningsrate for e-mails på tværs af alle brancher kun 21 procent ifølge en rapport fra dataleverandøren Campaign Monitors. Lars Balsby fortæller:
– Jeg bliver ofte spurgt, om brevformen er ved at uddø. Det er ikke tilfældet. Selvom digitaliseringen reducerer brevmængden, er breve stadig relevante – for eksempel til dankort, sygesikringskort og bryllupsinvitationer. For blinde og svagtseende kan de være uundværlige, og vi leverer op mod 600.000 blindeforsendelser om året. Vi har ingen planer om at skrue ned for ambitionerne for vores brevservice de kommende år .