Et nyt låg skal forhindre drugging. Drugging, altså at fremmede kommer noget i ens drink, er så udbredt i det danske natteliv, og at op imod 20 procent af unge har oplevet det.
Låget forhindre fremmede i at komme noget i glasset, mens låget danner en drikkerende, så det føles stort set som at drikke uden låget. Der er en åbning til sugerør, hvis man foretrækker det.
Idéen er, at låget er et tilbud, som barerne kan give til deres kunder. Der er tale om et engangslåg, der er fuldt komposterbare. De er lavet af et træfibre fra Finland, og bliver produceret i Danmark.
Udgangspunktet er, at barerne indkøber lågene, der så er et tilbud til de kunder, der gerne vil have en ekstra sikring imod drugging.
Det er en helt familie, som står bag, men frontløberen er en ung RUC-studerende, Marcus Nørmann Christensen, der selv har oplevet at været udsat for drugging.
Det var i Østrig, og endte med at sende ham på hospitalet.
– Da jeg så kom hjem til Danmark, talte vi om, om der ikke er noget, man kan gøre. Der er nogle produkter, men de imødekom ikke de behov, jeg havde. Jeg vil helst ikke drikke øl af et sugerør. Så der var et hul i markedet, hvor vi kunne komme ind og beskytte nogle mennesker. Så vi begyndte at arbejde med det og så på, hvad vi kunne gøre med nogle ideer, vi havde, fortæller Marcus.
Det er familievirksomheden Komfid, der fik udviklet prototyper af produktet i løbet af sommeren sidste år. Afprøvningen foregik bl.a. på baren Skema i hjembyen Ringsted. Og tilbagemeldingen har været, at folk ret hurtigt glemmer låget.
Siden har man fået godkendt 4 ud af 5 patentkrav, som virksomheden har søgt om. Produktionen gik i gang i august.
Marcus, familien og Komfid har ambitioner om at nå længere ud med deres låg. Udover barer, natklubber og spillesteder ser virksomheden også muligheder på festivaler og sportsbegivenheder, hvor der også er samlet mange mennesker, der drikker af samme type glas, som man gør på barer.
– Det handler om tryghed, så folk ikke skal være bange for at gå i nattelivet, tage til koncerter, festivaler eller andre arrangementer. Det skal ikke være det, der forhindrer dem i at få en god aften, siger Marcus Nørmann Christensen.
Kilde: Komfid