Plastic Change træder ind i det internationale Reuse Vanguard Project (RSVP) for at bidrage til udbredelsen af effektive genbrugssystemer på tværs af Europa.
Det nuværende brug af engangsemballage belaster miljø og klima, og i rollen som partner kommer Plastic Change til at dele erfaringer og gode eksempler, som kan fremme genbrug som et bedre alternativ.
I Danmark findes blandt andet systemet Rotake Reusable i Aarhus Midtby, som gør det muligt at få kaffe og andre drikkevarer i kopper, som pantes, vaskes og bruges igen. Systemet er det første af sin slags i verden og har på otte måneder sparet byen for over 500.000 engangskopper og reducerer CO2-udledninger.
Det er Zero Waste Europe, der faciliterer Reuse Vanguard Project (RSVP), og Plastic Change slutter sig til en gruppe ambitiøse partnere i Tyskland, Belgien, Frankrig og Holland. Målet er at skabe en fælles model, så genbrugelig emballage kan blive en realitet i endnu flere byer.
Dette er nødvendigt, fordi hver europæer årligt genererer 190 kg affald alene fra emballage. De seneste år er affaldsmængderne steget støt, og der er behov for effektive løsninger, hvis EU-medlemslandene skal leve op til deres forpligtelser i emballageforordningen (PPWR) om at nedbringe mængderne mindst 15% inden 2040.
– Genbrug, hvor vi vasker og bruger produkterne mange gange, har betydelige fordele sammenlignet med den nuværende brug-og-smid-væk-kultur. Men få byer har turdet tage springet, fordi det har været ukendt land. Hvordan kan et system på byplan se ud? Hvordan tager brugerne imod det? Hvad koster det? Takket være Aarhus har vi nu svar. Byen tjener som det gode eksempel, og med os som partner i projektet kan vi flytte Europa og verden mod et mere klimavenligt emballageforbrug, siger Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change.
Kilde: Plastic Change