
Arla og tyske Südpack er gået sammen om at teste en ny metode til genanvendelse af plastaffald fra en osteproduktion på Rødkærsbro Mejeri.
Metoden bygger på pyrolyse, og går kort fortalt ud på, at man under høj varme kemisk spalter den brugte emballage. Tidligere blev emballage sendt til forbrænding, men ved denne teknik får man dannet pyrolyse-olie, der kan bruges til produktion af ny plast.
Rødkærsbro Mejeri producerer store mængder mozzarella. Osten skal modnes i særlige ostefolier i omkring to uger, og dermed har produktionen også et ret stort plastikforbrug. Folierne skal af fødevaresikkerhedsmæssige årsager være flerlags, men det betyder, at de ikke kan genanvendes i den mekaniske affaldssortering, der er standarden i Europa.
Så indtil videre har den eneste mulighed været at sende plastikken til forbrænding. Det skal måske ændres i fremtiden.
– I stedet for at sende vores ostefolier til forbrænding, hvor vi får en positiv éngangseffekt i form af energi, kan vi genanvende materialet og bruge det til at skabe ny emballage, som reducerer CO2-udledningen og behovet for ny plastik. Det lyder måske åbenlyst, men i den komplekse verden af genanvendelse, hvor mange afventer udviklingen, går vi forrest og ser dette som et spændende skridt på vejen mod fuldt ud genanvendelig emballage, siger specialist i bæredygtig emballage hos Arla Foods, Grane Maaløe.
Baggrunden for at vælge pyrolyse ligger ikke bare i sorteringsudfordringen. På nuværende tidspunkt kan man ikke lade plastaffaldet indgå i produktion til ny plast, men ville ende med en såkaldt downcycling, altså hvor det bliver genanvendt til noget andet end fødevareplast.
– Med vores forarbejdningskapacitet på vores fabrik i Tyskland kan vi sikre, at folierne, Arla bruger til deres osteproduktion, ikke forlader kredsløbet, men i stedet genanvendes som ny fødevareemballage. Selvom et ton plastikaffald ikke giver et ton ny emballage, reducerer det behovet for ny plastik til emballage, og det viser vejen for yderligere investering i denne type infrastruktur, siger Dirk Hardow, områdeansvarlig hos Südpack.
Medregner man tabet af elektricitet og fjernvarme, man får ved at sende plastikaffaldet til forbrænding, og udledningen ved at køre materialet fra Danmark til Tyskland, viser udregningen stadig, at pyrolyse har en mindre udledning. Per ton plastikaffald håndteret på denne måde udledes der op til 50 procent mindre end ved at sende til forbrænding.
Kilde: Arla