
Mange af dagens fiberbakker har en stor ulempe. De skal have en barriere af plast for at sikre, at vand og fedt ikke løber igennem.
Nu vil de tre svenske virksomheder PulPac, OrganoClick og Nordic Barrier Coating sammen udvikle og teste af bæredygtige barriereløsninger til fiberbaserede bakker, og dermed fjerne en af de store forhindringer for en endnu større udbredelse af fiberbakker.
Målet med projektet er at udvikle radikalt nye biobaserede og bionedbrydelige materialer og evaluere påføringsmetoder, som muliggør integration af mere miljøvenlige vand- og/eller fedtbarrierer i tørformede fiberprocesser.
OrganoClicks rolle i samarbejdsprojektet er at udvikle og levere det biobaserede og bionedbrydelige barrierebelægningsmateriale. Ud fra dette fremstiller Nordic Barrier Coating et specielt nonwoven-materiale, der bruges i sidste fase i PulPacs patenterede ”Dry Moulded Fiber”-proces til fremstilling af tørformede fiberemballager.
De tre virksomheder har for nylig gennemført omfattende test af de bæredygtige barriereløsninger, hvor nye påføringsmetoder og materialer er blevet testet. Virksomhederne skriver, at testresultaterne viser et meget højt potentiale for biologisk nedbrydelige og fødevaregodkendte løsninger til mere komplekse anvendelser.
Ved at efterligne levende planter og frugters egen kemi har OrganoClick udviklet teknologier, der muliggør øget brug af de fleste fiberbaserede produkter. De potentielle markeder for emballage og engangsprodukter med vores nye vand- og fedtbestandige barrierematerialer i PulPacs tørre fiberformede produkter er enorme, og vi er meget begejstrede for næste skridt i projektet, siger Dan Blomstrand, adm. dir. Biocomposites hos OrganoClick AB.